Ryuda

Laat natuurlijke processen intuïtief op hun beloop, en volg dit wordingsproces vanuit een wil te construeren

Over mij

Mijn naam is Ruud Koolen, geboren op 20 april 1998 en opgegroeid in het Limburgse Ell en Roermond. Van jongs af aan ben ik nieuwsgierig, sensitief en eigenzinnig van aard. Werkelijk contact maken, leren over en van anderen heeft mij geïnspireerd gedurende mijn leven. Hoe werken mensen nu? Waarom gaan we met onszelf en elkaar om op de manier waarop we dat doen? Dit soort vragen hielden mij al snel bezig en groeide uit in interesse in psychologie en filosofie.  

 

De krijgskunst Aikido bracht veel voor mij samen, op de mat stappen was als thuiskomen. Een warme, welkome sfeer heerst er. Haar filosofische, spirituele, historische en technische diepgang paste goed bij mij. Aikido als weg van harmonie leerde mij in contact komen en anders omgaan met mijn innerlijke (dis)harmonie, over innerlijke kracht via de ki-principes en een algemene levenshouding. Mijn Aikido-weg is dan ook altijd vervlochten met mijn professionele weg, mijn ontwikkeling als mens en professional. Ik hoop mede door middel van deze praktijk Aikido meer mensen te laten raken. Ook als zij niet op de mat willen stappen, weet ik zeker dat de inzichten van Aikido voor ieder van grote waarde zijn. (Lees hier meer over Aikido).


Loopbaan

Mijn loopbaan in de zorg begon bij Stichting Daelzicht in 2016 als woonbegeleider op een groep beschermd wonen voor matig tot ernstig verstandelijk beperkte volwassenen. De doelgroep liet mij heel mooi zien hoe je kunt genieten van kleine en simpele dingen in het leven, vanuit een bepaalde onbezonnenheid. Vervolgens heb ik 2 jaar gewerkt als woonbegeleider van jongeren met een LVB+ indicatie en gedragsproblemen vanuit hechting. Daar heb ik mogen leren hoe belangrijk het is aan te sluiten bij iemands pijn, ook als het gedrag je op afstand wil houden. Geduld, humor en out of the box denken waren belangrijk.

Sinds april 2018, na het afronden van de eerste BEST-opleiding ben ik begonnen met werk als therapeut. Onder supervisie en begeleiding van Angelique Didderen (indachtig.nl) zag ik koppels, gezinnen, individuele trajecten en teams binnen bedrijven. Zo maakte ik kennis met diverse vraagstukken, problematieken en dynamieken. Ik leerde werken met en verdiepte me Mindfulness-based technieken, ACT en merkte de sterke overlap met Aikido. Vanuit deze overlap bracht ik Aiki-principes, 'de kunst van het niet-vechten' en ki-oefeningen mee en kreeg ik de ruimte hierin te experimenteren en ontwikkelen. Steeds opnieuw zag ik het belang van echt naar iemand luisteren, vanuit mededogen voor diens pijn en uitdagingen en de ander uitnodigen naar zichzelf te luisteren. 

In februari 2020 kwam Oh My Mood op mijn pad, een transdiagnostische en positief psychiatrische ggz-instelling. Hier verdiepte ik mijn kennis en vaardigheid in positieve psychologie, ACT en transdiagnostisch werken. Daar ontwikkelde ik mee aan het behandelprogramma, en ben ik sinds het behalen van mijn Msc. Mental Health ook als master psycholoog aan het behandelen. 


Opleidingen en cursusen

Ik vind het belangrijk mij te blijven ontwikkelen en oriënteren. Daarom volg ik regelmatig bijscholingen, workshops en trainingen om mij te verrijken. Mijn basis heb ik gelegd in de Toegepaste Psychologie aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven (2017-2021). Dit vulde ik aan met academische psychologie aan de Maastricht Universiteit doormiddel van de master Mental Health (2021-2023). Momenteel ben ik ook bezig aan het traject tot gecertificeerd EFT-therapeut bij EFT instituut Nederland. Zie onderstaand een lijst van mijn opleidingen, trainingen en cursussen: