Ryuda

Laat natuurlijke processen intuïtief op hun beloop, en volg dit wordingsproces vanuit een wil te construeren

Over Ryuda

De naam Ryuda is een Japanse naam die is gegeven door mijn Aikido-leraar John Stevens op een van onze jaarlijkse zomertrainingen. Bij Japanse namen en woorden zijn de gekozen klanken belangrijk. Stevens Sensei heeft mij de naam fonetisch gegeven en toegelicht. 

Ryu is het vloeiende aspect, het kan in het Japans ook draak of school betekenen. Wanneer een krijgskunststijl bijvoorbeeld Ryu in de naam heeft, zoals Aikido ooit Ueshiba-Ryu heeft geheten, gaat het ook over een flow die van generatie op generatie is doorgegeven. Da staat voor meesterschap, of volbrengen. 

Ryuda betekent "De vloeiende weg naar het meesterschap". De betekenis die in deze praktijk wordt gegeven aan Ryu is die van het vloeiende of de krachtige draak die staat voor het natuurlijke proces dat wordt gevolgd. In Ryuda staat 'da' voor het overwinnen van jezelf, en de touwtjes van je leven weer in handen weten te nemen. Het aan kunnen kijken van je innerlijke pijn en uitdagingen vanuit vriendelijkheid en begrip vraagt moed.